Monumenten

Rijksmonumenten

De Rijksoverheid wijst gebouwen en objecten aan als rijksmonument als de cultuurhistorische waarde en schoonheid van het gebouw van nationaal belang is. Deze panden hebben iets betekend voor de Nederlandse geschiedenis. Het Rijk beschermt deze rijksmonumenten om de monumentale waarde te behouden.

Provinciaal monument

Provinciale monumenten staan op de monumentenlijst van Provincie Noord-Holland. Het gaat om gebouwen of objecten met een betekenis voor de regio. De provincie beschermt deze gebouwen.

Gemeentelijke monumenten

Gemeentelijke monumenten hebben iets betekend voor de plaatselijke geschiedenis. Deze monumenten worden door de gemeente aangewezen en beschermd.

Beschermd dorps- en stadsgezicht

Gebieden kunnen aangewezen worden als beschermd dorps- of stadsgezicht als er beeldbepalende gebouwen zijn die iets vertellen over de geschiedenis van de plek. Gemeente Medemblik heeft één beschermd stadsgezicht, gelegen in de binnenstad van Medemblik, en een beschermd dorpsgezicht in Twisk.

Karakteristieke panden

Naast alle monumenten heeft gemeente Medemblik ook beeldbepalende panden. Deze status wordt verleend aan panden met een hoge architectonische of historische waarde.